6 UX дизайн тенденции, които ще са решаващи през 2016

… и Вашият бранд ще трябва да се „подчини“

 

Какво означава това?

Означава, че очакванията на потребителите за по-безпроблемна, лесна, бърза и интуитивна интеракция с вашите продукти и услуги онлайн непрекъснато се повишават и вече се превръщат в критичен компонент за успеха на вашия бранд.

UX is the king!

И, така UXD (User experience design) тенденциите, които ще властват през 2016 са…

… нo, преди да ги изброим, нека ги разгледаме заедно с фактите, които ги обуславят.

—————————————-

ФАКТ 1: 48% от потребителите споделят, че ако посетят даден уеб сайт през мобилно устройство и той не работи добре, то това се отразява негативно на тяхното потребителско мнение за бранда. За тях, това е категорична  индикация, че даденият бизнес се отнася небрежно към потребителите си.

Безспорен факт е, че повечето уеб сайтове са разработвани преди години, тогава, когато desktop изгледът е бил водещ. От друга страна, в последните години, все повече потребители използват активно мобилните си устройства за браузване, комуникация в web, пазаруване и дори банкиране. Ето защо, брандовете трябва да се адаптират светкавично към тази водеща тенденция като заложат на responsive дизайн.

ТЕНДЕНЦИЯ 1: Mobile-First Design обръща целия процес на проектиране на един уеб сайт “с главата надолу”, тъй като разчупва статуквото в уеб дизайна. Благодарение на технологичното развитие и масовия мобилен достъп до интернет, поведението на потребителите бързо се променя и това успява да наложи Mobile-First Design – а като водещ тренд.

Тази тенденция бе предречена още през 2009г. и днес вече е доказала своята ефективност. Най-общо казано, представлява създаване на дизайн първо за мобилни устройства като смартфони, таблети и др. и след това за десктоп, лаптоп и други по-големи екрани. Това далеч не е проста задача, ето защо е истинско предизвикателство да създадеш еднакъв user experience на различни екрани.

В САЩ цели 25% от населението използват предимно и само мобилни устройства за достъп до интернет. В света потребителите на мобилни устройства надвишават 1,2 милиарда души.

—————————————-

ФАКТ 2: 88% от онлайн потребителите е по-вероятно да не посетят повече вашия сайт след като са се разочаровали при първото си посещение.

При проектиране на вашия сайт, имайте предвид това, което искат потребителите ви и по-специално как да им предложите по-персонализирани преживявания. За тази цел използвайте бисквитки и проучвайте и анализирайте предпочитанията и нуждите им непрекъснато.

ТЕНДЕНЦИЯ 2: UCD (User Centered Design) С прости думи, това е ориентиран към потребителите дизайн или иначе казано – дизайн, разработен с акцент върху нуждите, желанията и ограниченията на крайните потребители. Бизнесът трябва да е съпричастен с потребителите си. Това ще бъде важен фактор за успеха на брандовете през настоящата година.

—————————————-

ФАКТ 3: 48% от хората вземат предвид  дизайна на даден уеб сайт като номер едно фактор при вземането на решение дали да гласуват доверие на бизнеса.

Уеб сайтът на вашия бизнес често е първото взаимодействие на потенциалния ви потребител с марката ви. Следователно, то е критично важно за изграждането на доверие и позитивни потребителски нагласи. Дизайнът на вашия сайт има отношение и към трафика към него. Проучванията показват, че на потребителя са му необходими между 4 и 6 секунди, за да реши дали да продължи да разглежда сайта или не. Ето защо, дизайнът на сайта ви, трябва да бъде достатъчно интерактивен и фокусиран, за да конвертира посетителите в купувачи. А,  сайт с недобра визия, остарели технологии и функции създава аналогично впечатление и за бизнеса като цяло.

ТЕНДЕНЦИЯ 3: Минималистичен уеб дизайн – представлява дизайн, изчистен от излишни елементи, но достатъчно ярък и забележителен, който елегантно насочва вниманието на потребителите към съдържанието или използването на определени функционалности. Все повече брандове се ориентират към Layered Flat Design при редизайна на сайтовете си.

—————————————-

ФАКТ 4: 94% от първите потребителски впечатления са свързани с дизайна. Т.е. ако искате потребителите да ви запомнят – заложете на забележителен и отличителен дизайн. Според проучвания, на потребителите им отнема около 50 милисекунди (или  0,05 секунди), за да си съставят мнение за вашия уеб сайт, съответно дали го харесват или не, дали да останат или да напуснат. Ако дизайнът на вашия сайт е уникален и привлекателен, хората очевидно ще искат да останат и да разберат повече за вашия бранд.

Един от начините да ангажирате хората и да им предложите запомнящо се преживяване е чрез разказване на истории, което лесно може да се направи с използването на т.нар. parallax scrolling. Скролирането е много по-лесно и приятно от кликването. Още повече и че е съвсем интуитивно, що се отнася за смартфон, таблет и т.н. Всичко, което трябва да направите е да плъзнете пръста си.

ТЕНДЕНЦИЯ 4: Parallax Scrolling е най-новата, гореща тенденция. Едно от най-големите му предимства е, че минимизира потребителското отпадане, тъй като привлича и задържа интереса.

—————————————-

ФАКТ 5: 62% от потребителите имат положителни нагласи към компании, които им предоставят интересно и уникално съдържание. Досега говорихме достатъчно за дизайна, но дизайн, заради дизайна е също толкова безполезен, колкото и качествено съдържание на непосещаван уеб сайт. Докато съчетанието между отличителен дизайн и качествено съдържание може да ви спечели предни позиции. Ето защо, си заслужава да ангажирате PR-и, копирайтъри и web content writer-и, които да се грижат за актуалността, атрактивността и оптимизацията на вашето съдържание.

ТЕНДЕНЦИЯ 5: Content-focused Design. Представлява дизайн, разработен за да презентира по най-добрия начин съдържанието и да акцентира върху него. Вместо конвенционалния начин за създаване на сайта, при който първо се изготвя дизайна, а след това и съдържанието, тук първо се изготвя съдържанието, а дизайнът се съгласува с него. По този начин се минимизират всички разсейващи елементи, бутони и реклами, така че да не пречат на потребителя, докато преминава през съдържанието.

Ползите от този подход се отчитат най-добре след редизайн на сайтове.

—————————————-

ФАКТ 6: 79% от хората сканират текста, вместо да четат всяка една дума. Какво означава това? Това означава, че дизайнът и акцентите в текста трябва да са организирани по такъв начин , че да успеят да привлекат окото и да презентират най-важното още в първите няколко секунди.  Ярък пример за успешно презентиране на съдържание със средствата на дизайна са инфографиките.

ТЕНДЕНЦИЯ 6: Design Storytelling. Ако искате да задържите вниманието на потребителя, то тогава: Създайте история. Разкажете я с факти. И я презентирайте чрез забележителен дизайн.

Вече толкова много съдържание е на разположение в интернет, че е съвсем естествено за потребителите понякога да игнорират съдържанието ви (дори и да не искат). Ето защо, трябва да създавате съдържание, което ангажира публиката. Разказването на истории е един добър начин. Ако включите потребителите като ги направите участници в историята, то не само ще спечелите техния интерес, ще ви запомнят, но и ще имате всички предпоставки да ги конвертирате в клиенти.

Успех!

 

By | 2017-09-21T08:30:18+00:00 July 2nd, 2016|user experience (UX), web design|Comments Off on 6 UX дизайн тенденции, които ще са решаващи през 2016

За автора: