8 тенденции в уеб дизайна през 2016

Независимо дали дизайнът на вашия сайт е подчинен на вашия корпоративен стил  или е отражение на вашите индивидуални предпочитания, то той трябва да бъде не само забележителен, но и в крак със съвременните тенденции. Това означава да е поне толкова симпатичен на вашите потребители, колкото и на търсачките, респективно Google.

Само така, той може да обслужва успешно вашите бизнес цели, независимо дали целта на вашия уебсайт е да презентира вашия бизнес или вас самите, да ви намират по-лесно офлайн или да продавате повече продукти и услуги онлайн. Както знаем, търсачките се подчиняват на поведението на потребителите и това е повече от логично. В тази връзка, те са ваш партньор.

Може би не си давате сметка, но присъствието на потребителите във вашия сайт е своеобразно преживяване. Ето защо, за да бъде това преживяване приятно, то той трябва да бъде не само забележителен, но и лесен за възприемане и удобен за ориентиране. Дизайнът на вашия сайт не бива да се възприема като одобрена веднъж статична визия, която ще обслужва бизнеса ви за дълъг период от време. Той е динамичен процес, който се променя с времето и следва тенденциите. Тук не става въпрос за модна прищявка, а за логично обоснована бизнес стратегия.

Новите тенденции се налагат от навлизането на новите технологии в сферата на софтуера и хардуера и в тази връзка с промените в поведението на потребителите.  В днешно време, когато мобилният трафик, измерен в цифри, лети нагоре със скоростта на изстреляна извън орбита ракета, трябва да вземете под внимание тенденцията mobile first. По-надолу ще стане въпрос какво точно означава това.

А, сега ви предлагаме няколко актуални тенденции в дизайна за 2016 година, селектирани от специалистите, занимаващи се с анализиране на тенденциите от потребителска гледна точка. Имайте ги предвид при създаването на вашия уеб сайт или при редизайна на вашите съществуващи онлайн проекти.

1. Минималистичен дизайн

Минималистичният уеб дизайн не означава „беден“ дизайн. Не бива да ви смущават липсата на класическото home page меню за сметка на т.нар. burger меню, детайлизираните елементи, базирани на бранд визията ви, използването на множество цветове, използвани за акценти или пък големите бели пространства в съдържанието ви. Стилизираните елементи, подчинени на UX – a (user experience) ще ви спечелят утвърждаване и ясно възприемане на бранда, без това да е за сметка на user friendly средата. Не случайно т.нар. скандинавски уеб дизайн печели все повече поддръжници. Липсата на множество сложни дизайн елементи концентрира потребителското онлайн поведение, без да го разсейва от т.нар. call to action, към който всеки онлайн бизнес се стреми. Все пак, потребителят е попаднал на вашия сайт с определена цел и вие трябва да се преборите за неговите ценни няколко секунди внимание, докато му предоставяте преживяването, за което стана въпрос по-горе.

2. Респонсив (responsive) уеб дизайн

Потребителите го поискаха и Google го избра. Респонсив уеб дизайн, често се превежда като „адаптивен“ или „отзивчив“ уеб дизайн. Представлява вид стилизиране на уеб страници с цел оптимален, добре изглеждащ и удобен вид, подходящ за различни устройства с различна резoлюция на екрана. Това означава, че независимо какво устройство използвате (смартфон, таблет, лаптоп или desktop монитор) менюто и съдържанието ще се преподредят, съгласно резолюцията. Уеб сайтовете, изработени по метода responsive дизайн, автоматично разпознават резолюцията на устройството, с което са отворени.

Преди около година от Google обявиха, че сайтовете, които изглеждат добре на мобилни устройства, ще се класират по-добре в резултатите при търсене. Освен това открито препоръчаха респонсив дизайна, а не създаването на отделна мобилна версия  като техника, с която да се постигне този резултат. Това се отрази на уебмастърите, които създават уеб теми, да мислят в тази насока и да налагат респонсив дизайн темите.

3. Mobile first (или мобилен изглед и на desktop)

По традиция, ние създаваме уеб дизайн  за мощни и големи настолни компютри и едва след това мислим за мобилна версия като допълнение на компютърната, която минимизира елементите до най-съществените. Съвременните тенденции, обаче, се противопоставят на тази практика. Mobile first преобръща представите и изхожда първоначално от концепцията за визията на уеб сайта на най-малкото като резолюция устройство, на което може да бъде отворен даден уеб сайт, в динамична прогресия към по-големите екрани.  Едно от предимствата на дизайна за малък екран е ограниченото пространство, което ни принуждава да помислим за съдържанието и качеството на написания текст. Използвайки този подход, уеб дизайнерите структурират  съдържанието си внимателно, така че то да носи повече смисъл и да се побере на всякакъв екран. По-доброто съдържание означава по-лесно използваема страница, което в повечето случаи води до повече постигнати бизнес цели и доволни потребители. Този процес изисква внимателно планиране и повече време в началния стадий преди самия дизайн, но впоследствие се отплаща.

4. Голям и четлив шрифт и разнообразна типография с акценти в съдържанието

Случвало ли ви се е да отворите даден уеб сайт и да се наложи да увеличавате неколкократно, докато различите елементите или думите? Големият и четлив шрифт е повече от задължителен, що се отнася до уеб съдържание. По този начин не затруднявате потребителя, независимо от какво устройство достъпва вашия сайт, а и е достъпен за хора с различни зрителни увреждания. Разнообразната, но не безразборната типография, поставя акценти в съдържанието. Те открояват съществените елементи в текста, по-симпатични са и са по-лесни за възприемане. Трябва да имате предвид, че когато потребител чете текст онлайн, той не изяжда всяка дума, а по-скоро сканира визуално съдържанието за акценти. Благодарение на тях, той трябва да може да открои и възприеме есенцията, дори и да не чете целия текст.

5. Големи и качествени изображения

Просто са задължителни. Качествените изображения допълват и подчертават визуално съдържанието на вашия уеб сайт. Качествените изображения са големи стилизирани и адекватно обработени изображения, които кореспондират на съдържанието. В случай, че не разполагате с такива, то има множество платени и безплатни image банки, от които да се снабдите с подходящи изображения. За предпочитане са изображенията с минимална обработка в естествена среда, които комуникират визуално и емоционално с потребителя.

6. Инфографики, вместо текстово съдържание

Що се отнася до мобилния трафик, визуалното комуникиране на съдържание е многократно по-лесно за възприемане от четенето на сух текст. Още повече, ако искате да обясните на потребителя какви са стъпките към определено действие, което искате той да извърши. Инфографиките са запомнящи се, позволяват брандиране и лесно комуникират идеи. Можете да ги използвате като акценти в съдържанието, тъй като що се отнася до търсачките, те приоритизират уникалното текстово съдържание, за сметка на описанието на картинка.

7. Анимация – като част от интерфейса

Анимация не означава, че когато заредите даден уеб сайт трябва да се чувствате като на кино. Вече все по-често се появява въртящото се кръгче, което ни приканва да изчакаме зареждането на дадена страница или елемент от нея. Loading анимациите и анимациите като цяло ще се налагат в интерфейса не само като илюстрация, а като част от функционалността.

8. Съдържание, което разказва истории

Съдържанието, което разказва история и създава емоции, предизвиква вниманието на потребителите и предизвиква най-много споделяния, харесвания, коментари. Все пак отличителното ви присъствие онлайн е взаимосвързано с интереса на поддръжниците ви в  социалните медии. Не се заблуждавайте – съвсем не е достатъчно да имате интересна история и да я споделите. Тя трябва да е визуално добре разказана и да носи послание, смисъл, който потребителите ви да разпознаят, окачествят или да се отъждествяват с него. Те са посланиците на вашите идеи и на вашия бранд, респективно. Уважавайте ги и разказвайте истории, които заслужават тяхното внимание.

By | 2017-09-20T08:33:32+00:00 February 24th, 2016|web design|Comments Off on 8 тенденции в уеб дизайна през 2016

За автора: